Gepubliceerd op 22 augustus 2019 16:36

Zorgen om lage inkomens en bestaanszekerheid

22 augustus 2019 - De afgelopen maand verscheen het ene (onderzoeks)rapport of artikel na het andere over de inkomsten, hoge vaste lasten en bestaanszekerheid van kwetsbare groepen. Verschillende landelijke organisaties maken zich zorgen. Mensen die de huishoudbegroting niet sluitend krijgen zijn niet alleen huishoudens met een minimuminkomen. Mensen met een hoger inkomen komen ook steeds vaker in de financiƫle problemen. Divosa roept op om samen te werken aan het vergroten van de bestaanszekerheid voor alle huishoudtypes en inkomens in de publicatie 'Wanneer rondkomen niet vanzelfsprekend is'. Gezinnen die moeilijk rondkomen en inkomensondersteuning nodig hebben, kunnen te maken krijgen met maar liefst 27 verschillende regelingen. Dit blijkt uit de recent verschenen factsheet Bestaanszekerheid in Nederland van Divosa. Er zijn 8 verschillende definities van het begrip 'inkomen' of 'vermogen'.

Minder mensen melden zich bij schuldhulpverlening, maar er zijn niet minder mensen met schulden, alsdus een artikel naar aanleiding van onderzoek van het Nibud. De conclusie is dat vooral mannen, jongeren, gezinnen met kinderen, huishoudens met werk en huishoudens met een koopwoning zich minder vaak aanmelden bij de schuldhulpverlening.

Mensen met schulden en lage inkomens houden steeds minder geld over voor boodschappen, kleding, persoonlijke verzorging en vervoer. Dat is vooral te wijten aan de gestegen uitgaven aan huur, energie en zorgkosten. Zo concludeert Zelf, een netwerk van maatschappelijke bewindvoerders, uit een steekproef onder hun cliƫnten.

naar alle berichten