Gepubliceerd op 26 april 2016 14:34

Samenwerking Koninklijke Bibliotheek en Belastingdienst

26 april 2016 - In februari 2016 hebben de Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst een samenwerkingsconvenant gesloten. De Belastingsdienst heeft het LSTA benaderd om lokale organisaties met een Thuisadministratieproject te kunnen vragen deel te nemen aan dialoogsessies. Tijdens deze sessies zal er gelegenheid zijn voor een gesprek tussen lokale organisaties, bibliotheken en de Belastingdienst over samenwerking, nu en in de toekomst. Deze bijeenkomsten zullen per provincie georganiseerd worden, deels in de maanden mei/juni, deels in september/oktober. De bibliotheken sturen een uitnodiging voor deze bijeenkomsten naar lokale organisaties die Thuisadministratie aanbieden.

De drie pijlers van de samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en de Belastingdienst zijn:

1. In de bibliotheken zijn voor burgers gratis computers met internetverbinding en printfaciliteiten beschikbaar om zaken te doen met de overheid en de Belastingdienst.

2. De bibliotheken bieden alle burgers gratis de digivaardigheidscursussen 'Klik en Tik' en 'Digisterker' (omgaan met de e-overheid) aan.

3. De bibliotheken faciliteren lokale organisaties die dit willen, om spreekuren voor hulp bij aangifte en toeslagen in de bibliotheek te houden. 

Met name over de laatste pijler willen de bibliotheken en de Belastingdienst met lokale organisaties informatie delen en in gesprek gaan over de mogelijkheden die een eventuele samenwerking rondom belasting- en toeslagspreekuren brengt. De samenwerking is er op gericht kwetsbare burgers te ondersteunen en de lokale organisaties die hen helpen een laagdrempelige, toegankelijke plek (de bibliotheek) te bieden om burgers te ontvangen. De Belastingdienst biedt lokale organisaties informatie, trainingen en een relatiebeheerder aan.

naar alle berichten