Gepubliceerd op 09 februari 2019 16:15

Ombudsman: overheid moet schulden behoorlijk invorderen

9 februari 2019 - De Nationale Ombudsman roept met het rapport 'Behoorlijk invorderen vanuit het burgerperspectief' overheidsinstanties op dat te (gaan) doen. Dus met oog voor de positie en het belang van mensen met schulden. Overheidsinstanties werken nog te veel vanuit hun eigen kaders als zij schulden invorderen.

Volgens de Nationale Ombudsman heeft de overheid onvoldoende oog voor de persoonlijke situatie van mensen met schulden. Vaak willen mensen wel betalen, maar kúnnen dat niet. Het invorderingsbeleid van de overheid brengt mensen met schulden te vaak dieper in de financiële problemen. 

De Ombudsman komt met een behoorlijkheidskader om de problematiek aan te pakken. Hierin staat dat de overheid zich bij het innen van schulden moet inspannen om verdere schulden te voorkomen, duidelijk moet communiceren en ernaar moet streven persoonlijk contact op te nemen. Verder moet de overheid maatwerk leveren, de beslagvrije voet waarborgen, meewerken aan schuldhulpverlening en zoveel mogelijk samenwerken met andere overheidsinstanties. 

naar alle berichten