Gepubliceerd op 24 oktober 2018 15:15

In beweging om schulden aan te pakken

24 oktober 2018 - Tijdens het congres 'Armoede en Schulden Doorgrond' op 10 oktober jl. vertelde Satcha Maduro als eerste spreker hoe zij in de schulden kwam en er met veel inzet, moeite en doorzettingsvermogen weer uit kwam. Ze kwam ook letterlijk in beweging. Met haar bedrijf Somega coacht ze nu hulpvragers om financiële problemen aan te pakken en deel te nemen aan beweegprogramma’s. Dit kunnen gezamenlijke wandelingen zijn of een fitnessprogramma, met onder andere oud-topatleet Sammy Monsels als coach. Het traject is een succes voor hulpvragers die financiële problemen hebben en weer fit willen worden.

Adviseur in de financiële dienstverlening en zorg, Lodi Hennink (inmiddels de nieuwe algemeen directeur van Humanitas), betoogt in een opiniestuk in de Volkskrant van 24 mei 2018 de voordelen van schuldhulpverlening in combinatie met fitness. Aanleiding voor het stuk is de brief die staatssecretaris van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan de kamer stuurde over de schuldenproblematiek. In de brief wordt het actieplan brede schuldenaanpak toegelicht, met 50 onderdelen om de problematiek aan te pakken. Volgens Hennink is dit plan niet compleet. Hij ziet vaak dat gezondheid en schulden hand in hand gaan en pleit ervoor dat er bij de oplossing van schuldenproblematiek ook gekeken wordt naar de gezondheid van de hulpvrager.

Het LSTA komt graag in contact met lokale organisaties die vrijwilligers inzetten om hulpvragers met financiële problemen te ondersteunen in combinatie met een beweegprogramma. Neem contact op!

naar alle berichten