Gepubliceerd op 06 januari 2016 15:44

Eerste 6 lokale organisaties starten met onderzoek en mijnBudgetSter

6 januari 2016 - In het kader van het onderzoek van het LSTA naar het effect van Thuisadministratie zijn de eerste zes lokale organisaties gestart met het afnemen van vragenlijsten aan hulpvragers Thuisadministratie en de vrijwilligers die hen ondersteunen. Vier andere lokale organisaties volgen in februari, maart en april. De lokale organisaties vragen alle hulpvragers die in 2016 een ondersteuningstraject starten, of zij deel willen nemen aan het onderzoek van het LSTA naar het effect van Thuisadministratie. De hulpvragers vullen aan het begin van de ondersteuning, aan het eind en 6 maanden na afloop van de ondersteuning een vragenlijst in, waarin gevraagd wordt naar financiële zelfredzaamheid, tijdsoriëntatie, welzijn en sociale steun. 

Naast de vragenlijsten wordt mijnBudgetSter als instrument gebruikt om de situatie van hulpvragers in kaart te brengen. MijnBudgetSter is samen met het LSTA ontwikkeld voor lokale organisaties met een Thuisadministratieproject, vrijwilligers en hulpvragers. MijnBudgetSter is afgeleid van de BudgetSter die gebruikt wordt in de schuldhulpverlening, en is onderdeel van de EffectenSter. Door samen mijnBudgetSter in te vullen wordt duidelijk wat goed gaat en waar aan gewerkt moet worden. Door het elke 3 maanden in te vullen wordt de voortgang van het ondersteuningstraject in kaart gebracht.

Het ondersteunen van hulpvragers bij het op orde krijgen van de administratie is een belangrijke taak. Zowel de vaardigheden, als het gedrag en de omgeving van de hulpvrager spelen een rol. Juist deze zaken maakt mijnBudgetSter inzichtelijk, op onderstaande thema’s:
1. motivatie en verantwoordelijkheid
2. basisvaardigheden
3. financieel administratieve vaardigheden
4. omgaan met geld
5. sociale vaardigheden
6. relaties en sociaal netwerk
7. stabiliteit
8. stress door schulden

Mijn BudgetSter bestaat uit een app voor de computer, een dashboard waarin met grafieken de resultaten online worden weergegeven en een cliëntenboekje als naslagwerk voor de hulpvrager.

Voor meer informatie over het onderzoek naar het effect van Thuisadministratie en mijnBudgetSter, neem contact op met het LSTA.

naar alle berichten