Digitale vaardigheden: hulplijn en meldpunt

Natuurlijk heel handig een Digi-D en gegevens die aan elkaar gekoppeld zijn. Maar wat als gegevens niet kloppen en je niet meer weet binnen welke dienst deze fout is ontstaan. Dan kan dat een lastige puzzel worden, vooral als digitale toegang überhaupt een uitdaging is. Op advies van de algemene rekenkamer is de overheid gestart met een meldpunt ‘Fouten in Overheidsregistraties’. Het meldpunt kan de gegevens helpen corrigeren: Meldpunt fouten in jouw gegevens

De Alliantie Digitaal Samenleven (een samenwerking van private en maatschappelijke organisaties) hebben samen met Seniorenweb, bibliotheken en anderen de Digihulplijn gestart om vragen over computer en internet te ondersteunen. Goed om de minder digitaal vaardige deelnemers op te wijzen: 0800-1508.

De digitale technologie maakt veel mogelijk, zeker nu persoonlijk contact beperkt is door corona maatregelen. Door het aantal videogesprekken die velen van ons voeren voor werk of privé zouden wij bijna vergeten dat de toegang tot deze digitale middelen niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Volgens berekeningen van het CBS heeft 17% van de Nederlanders nog geen toegang tot een laptop of tablet. Stichting Lezen en Schrijven vult aan dat er in Nederland 2,5 miljoen mensen wonen die moeite hebben met (de Nederlandse) taal, rekenen en digitale toegang. Eerder berichtten wij dat de Geldplannen van Nibud ondersteuning bij geldzaken door vrijwilligers op afstand mogelijk maakt. Maar wat als jouw deelnemer er niet uit komt?

Gerelateerde artikelen

22 januari 2021 - Er komt steeds meer aandacht voor ondernemers met schulden. KRO-NCRV programma Pointer maakte onlangs inzichtelijk hoe groot de problemen voor kleine zelfstandigen worden maar ook dat veel gemeenten hun hulpverlening aan ondernemers niet op orde hebben.