Gepubliceerd op 22 juni 2018 11:06

Deelname aan studiereis Nibud

22 juni 2018 - Onze coördinator AnneMieke Sprenger nam vorige week deel aan een studiereis Financieel Gedrag van het Nibud. Het is al de vierde keer dat zo'n studiereis wordt georganiseerd voor netwerkpartners die ook geïnteresseerd zijn in financieel gedrag. 31 mensen van verschillende organisaties, zoals banken, verzekeraars, maatschappelijke organisaties en pensioenfondsen, namen deel aan de reis. Na Londen, Kopenhagen en New York, waren dit jaar Tallinn (Estland) en Helsinki (Finland) aan de beurt. 

Tallinn (Estland)

Estland is qua oppervlakte even groot als Nederland maar heeft 1,3 miljoen inwoners, waarvan er zo'n 400.000 in Talinn wonen. Het heeft de meest digitale economie in publieke diensten van Europa. Daarom noemen sommigen Estland ook wel 'the most advanced digital society in the world'. In deze jonge staat (het herkreeg in 1991 zijn onafhankelijkheid als soevereine democratische republiek, los van de Sovjet Unie) is men ruim 20 jaar bezig met het creëren van een online society met als doel: geen bureaucratie vanuit de overheid om de zaken vóór burgers te regelen. Het is mogelijk in drie minuten een nieuw rijbewijs aan te vragen. Stemmen in stemhokjes is verleden tijd. Via een beveiligde omgeving krijgt men bij verkiezingen een week de tijd om te stemmen.
Na 2,5 dag inspiratie vertrekt de groep per boot naar Helsinki.

Groepsfoto Helsinki 768x576

Het reisgezelschap bij de Domkerk op het Senaatsplein in Helsinki.

Helsinki (Finland)

De Nederlandse ambassadeur vertelde dat de Finnen (5,5 miljoen, waarvan 610.000 in Helsinki) minder individualistisch zijn dan de Nederlanders. Er wordt gestreefd in 2029 een 'cashless society' te zijn. Hoe ze dat gaan bereiken ligt volgens Aino Toppi van OP Financial Group, een van de grootste financiële bedrijven in Finland met 1,8 miljoen klanten, in het hebben van vertrouwen in het systeem. Een belangrijk kenmerk van landen als Finland, Noorwegen en Zweden: of het nu gaat om de overheid, bedrijven of andere organisaties, ze worden vertrouwd. En de mensen denken 'it will work'. Ook een cashloze maatschappij. 

Ondanks de aandacht voor deze digitale wens kampt Finland met steeds meer mensen die schulden en leningen hebben. Flitskredieten (bij niet-bank-gerelateerde kredietverstrekkers) vormen vanwege de hoge, (nog) toegestane rentes een serieuze bedreiging. Lees meer over flitskedieten in Nederland in het artikel in De Groene Amsterdammer 'Lenen, lenen... inderdaad'.

Wat feiten uit Finland op een rij:
* 1 op de 4 huishoudens heeft financiële problemen.
* Gokken is een groot probleem (net als alcohol).
* Het vermogen zit in huizen en door de waardedaling. 

Vooral in de laag bevolkte gebieden staan veel huizen 'onder water'.  
* 30% van de huishoudens kan onverwachte uitgaven niet opvangen,    er is geen spaartraditie.
* Financiële educatie zit wèl standaard in het onderwijscurriculum!     
Dat is in Nederland nog niet gerealiseerd.
     
Ondanks de inspanningen van het Nibud en Wijzer in Geldzaken.

Meer over de dienstreis lees je in dit blog 'studiereis financieel gedrag'.

naar alle berichten