Headern
Links Trans

Nieuwsbrief November 2020

Lancering Geldplan Statushouders 12 november

Het Nibud heeft het aanbod Geldplannen verder uitgebreid voor statushouders. Na vaak een uitputtende periode met veel onzekerheden verdwalen statushouders in Nederland veelal in het woud van financiële rechten en plichten. 1 Juli 2021 treedt de nieuwe wet ‘inburgering’ in. Lees meer...Geldplannen van Nibud nu ook 'coronaproof'

Wist u dat geldplannen van het Nibud ook geschikt zijn voor hulp op afstand? Nu de tweede corona golf Europa in zijn greep heeft is voor veel mensen met een kwetsbaarheid afspreken spannend of zelfs onwenselijk geworden. Wanneer zowel de hulpvrager als hulpgever over een computer beschikken dan kunnen de online geldplannen van Nibud een uitkomst bieden. Lees meer...Landelijk gratis nummer voor mensen met geldzorgen

Naar schatting weten een miljoen huishoudens met schulden de weg naar de juiste hulp niet te vinden. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) heeft daarom het gratis en anonieme telefoonnummer 0800-8115 geopend. Na een succesvolle test deze zomer in de steden Den Haag, Zwolle en Deventer is het telefoonnummer nu voor alle Nederlanders met vragen over geld en schulden geopend. 0800-8115 biedt een luisterend oor en verwijst door naar de juiste hulp in de buurt. Gratis e-learnings en toolkit AVS beschikbaar voor vrijwilligers

De Alliantie Vrijwillige Schuldhulp (AVS) heeft met alle alliantiepartners, waaronder het LSTA, een kennisbank samen gesteld voor alle vrijwilligers die actief zijn binnen thuisadministratie en schuldhulp. De kennisbank bestaat uit een toolkit en e-learnings. Er zijn vanuit het AVS samenwerkingsverband twee nieuwe e-learnings ontwikkeld. Deze gaan over motiveren van hulpvragers en over grenzen bewaken. De toolkit biedt de vrijwilliger handige tools die de vrijwilliger direct kan inzetten voor het nog beter ondersteunen van de hulpvrager  Daarnaast is handige informatie over relevante wet- en regelgeving en relevante instanties op een rijtje gezet. Zeer de moeite waard om uw vrijwilligers op te attenderen! U vindt de e-learnings en toolkit op de kennisbank pagina van het AVS: Klik hierLandkaart LSTA; zijn uw gegevens nog correct? 

Het LSTA is een netwerkorganisatie die lokale projecten en initiatieven op het gebied van vrijwillige inzet bij thuisadministratie en schulden ondersteunt en vertegenwoordigt. Op onze landkaart zijn inmiddels meer dan 280 organisaties te vinden. Wij houden de gegevens graag actueel dus daarom zijn we bezig met een update van de landkaart. Wij bellen organisaties om gegevens te controleren. Maar u kunt ook zelf uw gegevens bekijken op deze lijst. Staat uw organisatie daartussen? Klik dan op de naam, in het vervolgscherm ziet u hoe uw organisatie staat vermeld. Indien de gegevens van uw organisatie onjuist zijn of zelfs ontbreken, neem dan contact op met Bouwen Mooldijk via b.mooldijk@lsta.nl.Oproep: wie zet vrijwilligers in voor steun aan jongeren en/of zzpers?

De AVS ontvangt van de Rijksoverheid extra subsidie vanwege corona. Deze subsidie zal worden ingezet om de werving van vrijwilligers te stimuleren, de hulp van vrijwilligers effectiever in te zetten, het ontwikkelen van trainingen voor hulp aan kwetsbare burgers en het toeleiden van nieuwe doelgroepen (jongeren, zzpers en flexwerkers) naar hulp. Wij zijn vanuit het LSTA benieuwd wie er al ervaring heeft met het bereiken en ondersteunen van jongeren en/of zzp-ers door middel van vrijwilligers? We zouden graag met jullie in contact komen om jullie ervaringen te horen. Bel of mail naar h.hoogland@lsta.nl.Overig Nieuws

Voor de komende training 'Sturen op Zelfsturing' voor coördinatoren in januari zijn nog een paar plekken vrij. Voor exacte data zie de agenda hieronder. Aanmelden kan door uw persoonsgegevens te sturen naar info@lsta.nl onder vermelding van Sturen op Zelfsturing januari.

Afgelopen donderdag 5 november was het online congres 'Laten we de corona crisis goed benutten', georganiseerd door het lectoraat Armoedeinterventie van de HVA. Kijk hier de opnames terug.

Voor Amsterdammers die hulp zoeken bij schulden duurt het gemiddeld 1,5 jaar voordat de kredietbank het verlossende woord kan geven. Tijdens de stabilisatiefase wordt er veel van de hulpvrager verwacht, maar tegelijkertijd blijven incasso's en aanmaningen doorgaan. In Amsterdam start nu een pilot met een pauzeknop die deze post vanaf intake moet stoppen. Samen met meer aandacht voor preventie en het versnellen van het schuldhulptraject hoopt men meer rust en ruimte te creëren bij de hulpvrager. Meer op de website van de gemeente Amsterdam. 

In april startte Divosa met de monitor Schuldhulpverlening tijdens Corona samen met de NVVK. Een overzicht met heldere grafieken en aantallen uitgezet tegenover de gegevens van 2019.

Dinsdag 13 oktober ondertekenden tientallen gemeenten en organisaties het pact 'Op weg naar een schuldenzorgvrij Nederland'. Hiermee spreken de partijen af om de zelfde effectieve schuldhulpmethoden te gebruiken. SchuldenLabNL beproefde vijf methoden om mensen schuldenzorgvrij te maken. Deze methoden zijn: Collectief Schuldregelen, de Doorbraakmethode, het Jongeren Perspectief Fonds, de Nederlandse Schuldhulproute en De VoorzieningenWijzer. Het pact is een volgende stap in het opschalen van deze succesvolle schuldhulpmethoden.

'Er is Genoeg' is een nieuw initiatief van de Voedselbanken Nederland en stichting Happy Motion. Vanuit de gedachte dat er al veel hulp in Nederland bestaat wil 'Er is Genoeg' de verborgen armoede te lijf gaan met hulp van een nieuwe documentaire, een talkshow en een congres in 2021. Bekijk de website erisgenoeg.nl voor meer informatie. Agenda

12 november - Lancering Geldplan Statushouders, Nibud

16 november – Landelijke bijeenkomst Vroegsignalering Landt in Nederland

10 en 16 november – online Studiedag NVVK, Utrecht (betaald)

25 november - Bijeenkomst Regionale coaches Sturen op Zelfsturing.

3 december  - 23e Jaarconferentie De Aanpak van Problematische Schulden (betaald)

Voorjaar 2021 -  Regionale terugkombijeenkomsten Sturen Op Zelfsturing voor coördinatoren

Januari 2021- Sturen op Zelfsturing basistraining voor coördinatoren op: 11, 18, 25 januari en 1 februari 2021. Locatie Utrecht of Amsterdam. Voor meer informatie zie flyer.

Maart 2021 - Sturen Op Zelfsturing training voor coördinatoren op:  9, 16, 23  maart en 6 april. Locatie Rotterdam. Voor meer informatie zie flyer.Vragen of informatie delen?

Heeft u vragen of opmerkingen, wilt u informatie delen op de website of in de nieuwsbrieven van het LSTA? Neem contact op via info@lsta.nl!

Klik hier als u de nieuwsbrief niet langer wilt ontvangen Stuur door naar een geïnteresseerde
Trans
Trans
Neem contact op met het LSTA Volg LSTA op Twitter